Tack Martin!

Från att ha varit en liten kvartersklubb utan hemvist — till att bli en av Sveriges största idrottsföreningar. Efter 15 år slutar Martin Carlon nu som ordförande för NSK. Vi har intervjuat honom och fått höra hur hans NSK-resa började, de främsta milstolparna, motgångarna och vad som varit nyckeln till klubbens tillväxt under hans tid.

Hur började din resa i klubben?
— Det började i januari 2002, jag hade kommit tillbaka till Sverige från England. Min pappa hade tidigare varit engagerad i NSK så jag ringde herrlagets ledare och kunde komma ner på en träning. Egentligen skulle herrlaget lägga ner efter att ha kommit sist i division 8 med bara fyra poäng… Men jag dök upp tillsammans med några andra en januarikväll på Bellevue, som då var en grusplan med tre hörn, säger Martin Carlon.

Tre hörn?
— Ja haha, lite har hänt sedan dess. Min första upplevelse av NSK!

— Till slut fick vi ihop ett lag lagom till säsongen och körde igång men jag var inte särskilt nöjd med tränaren under vårsäsongen vilket slutade med att jag blev spelande tränare för laget till hösten. Efter det fick jag frågan att sitta i fotbollsstyrelsen där jag var ordförande fram till 2008 då blev jag ordförande för hela klubben.

Hur fungerade klubben då?
— Det var lite annorlunda. Jag minns när knatteskolan skulle starta upp. Allt material beställdes hem till min lägenhet, sen fick jag sitta framför TV:n och sortera och paketera all knatteryggsäckar och ledarväskor. Därefter fick någon köra ner materialet till träningen så kunde föräldrarna ta hand om det.

— Men vi ville styra upp det mer. Så 2008 satt jag och Pernilla Tappert, som då också var engagerad i klubben och nu även jobbar i klubben, på Skvallerhörnan och skissade på en pappersservett hur vi kunde styra upp föreningen bättre. Det slutade med att vi skaffade vår klubblokal på Tre Liljor 3 och en anställd för klubbens administration. När den anställde sen skulle sluta 2011 så slutade det med att jag fick både arbeta i klubben och vara ordförande och arvoderades på heltid som ordförande av årsmötet.

Martin blir avtackad under årsmötet 3/4-2023.

Några milstolpar du är mest nöjd med?
— Klubblokalen och den första anställda var så klart en stor milstolpe som lite la grunden för där NSK är idag. Men även annat som uppmärksamheten för vårt integrationsarbete med flera utmärkelser och det genomslag vi börjat få i anläggningsdebatten, säger Martin Carlon och fortsätter:

— Personligen var det extra kul när herrlaget som jag då tränade gick upp i femman 2013. Det var första gången i historien som NSK skulle spela i en serie med tre domare och det kändes som att det var dags efter nästan 90 år. Dessutom bestod laget mestadels av våra egna fostrade spelare, 93:orna, som jag började träna 2009 och som sedan följde med mig till herrlaget. Det var kul med kopplingen mellan ungdom- och seniorlaget.

Om man ser det från andra hållet; vilken är den största motgången klubben haft?
— Det är anläggningsfrågan. Trots allt arbete har vi inte fått någon 11-spelsplan i Hagastaden. Men vi är samtidigt stolta över att ha blivit mer aktuella i den frågan. Vi har blivit omskrivna i flera tidningar, varit med i SVT, nämnts i kommunfullmäktige och sen har vi haft vår valdebatt. Men man vet aldrig, hade vi inte varit aktiva kanske det inte ens hade funnits en 7-spelsplan på Haga BP.

NSK:s valdebatt om idrottsliga förutsättningar för barn och unga i Stockholm 24/8-2022.

Från 250 spelare i klubben när du började till över 2500 idag; Vad har varit nyckeln till klubbens tillväxt under din tid?
— Jag tror vi har varit duktiga på att ta rätt strategiska beslut vid rätt tillfälle - och ofta mycket tidigare än andra föreningar vilket har gjort oss till lite av en förebild. Sedan har anläggningssituationen på ett sätt hjälpt oss - vi har alltid behövt vara extremt lösningsorienterade och kreativa. Det har nog satt sina spår i föreningen i stort och gör att vår approach alltid är möjlighetsorienterad. 

— Vidare tror jag vi har lyckats att sätta en kultur och bedriva en verksamhet där våra värderingar genomsyras på riktigt i allt vi gör. Det är enkelt för en förening att säga att de är en klubb för alla, men det är svårare att ta det till nästa steg och få in värderingarna i alla led. Här spelar också de som engagerar sig i föreningen - vare sig som anställda eller ideellt - en viktig roll. Att det brinner för våra värderingar och föreningen i stort är oerhört viktigt och skapar en stark grund för framgång.


Klubben har även gjort ett beundransvärt integrationsarbete, berätta om drivkraften till det?
— Det var egentligen Mia Sjöström som initierade det. När ett etableringsboende öppnade här på Norrmalm föreslog Mia att vi skulle hjälpa de som ville att kunna idrotta i NSK. Det var en självklarhet för oss att köra då det gick helt i linje med våra värderingar. Sedan starten har Mia och Johan Brodin varit eldsjälar och gjort ett fantastiskt arbete.

Hur känns det att sluta i klubben som ordförande?
— Det känns blandat. Kul att få göra något nytt och vara lite ledig nu. Men samtidigt lite tråkigt då vi var mitt i en resa — men jag hoppas att den fortsätter och att vi når våra målsättningar till 2025 med bland annat 3500 spelare och 20 miljoner i omsättning. Med det momentum klubben har samt den kunskap och kompetens som klubben besitter finns det ingen anledning för oss att inte lyckas så att NSK fortsätter på sin framgångsresa, säger Martin Carlon.


Kommer du att följa klubben fortsatt?
— Jag kommer självklart vara på många av våra matcher seniorlags matcher nu under säsongen. Så vi ses där!

Föregående
Föregående

Att vara målvakt: Möt Hilma och Dima

Nästa
Nästa

Kallelse till extra årsmöte 22/5