Att vara målvakt: Möt Hilma och Dima

Hur är det att vara målvakt? Till vardags är Hilma Henriksson målvakt i damlaget och Dmitrijs "Dima" Petrenko klubbens målvaktstränare. Men att de skulle få upp intresset för målvaktspositionen var mer av en slump än något planerat.
— Just då var det mer att jag tog det för laget att vara målvakt, säger Hilma.

Foto: Adam Ellertam och Camilla Isaksson

För både Hilma och Dima började målvaktsresan i 12-årsåldern.   

— Jag spelade i F06-laget och var egentligen utespelare på den tiden. Men sen var inte dåvarande målvakten med lika mycket och då fick jag hoppa in i mål. Jag var runt 12 år och hade varit utespelare i två-tre år, säger Hilma och fortsätter:

— Sedan tänkte jag att om jag ändå ska stå så vill jag vara bra på det. Så jag började gå på målvaktsträningar och det var väldigt kul att få specialiserad målvaktsträning. 

För Dima var det lite annorlunda. Han är uppvuxen i Riga, Lettland - dåvarande Sovjetunionen - och höll på med ishockey och gymnastik i första hand. Men när han väl började gick det fort framåt.

— Jag började när jag var 12 år gammal. Efter tre år blev jag kallad till ungdomslandslaget.

— När jag var 16 år blev jag proffs och spelade i Sovjetunionens andraliga. Jag var ganska kort och tunn. Under den tiden var många av mina lagkamrater dubbelt så gamla. Men jag tänkte inte på att de var större. Jag läste spelet bra och sparkade bollen bra, säger Dima.

Det dröjde sen inte länge innan han fick chansen att spela i förstaligan.

— Klubben jag spelade i var ett farmarlag till ett lag i högsta ligan som jag gick till efter två år. Där var jag andramålvakt men fick spela ungefär 30% av matcherna.

Dima inför damlagets match mot Hässelby SK

Foto: Adam Ellertam och Camilla Isaksson

Tränarspåret och flytten till Sverige

Innan Dima blev målvaktstränare började han som tränare för sin sexåriga sons lag. 

— När jag slutade proffskarriären - när Sovjet kraschade - började jag som tränare för min son som var sex år gammal. Då var jag däremot inte målvaktstränare, utan bara tränare för laget. De tränade jag tills att de blev 16 år. Vi vann lettiska serien två gånger och spelade i Nike Cups slutspel mot stora klubbar som Besiktas och Real Madrid, säger Dima.

På detta sätt kom Dima till Sverige.

— Jag flyttade till Sverige för att fem av de jag tränade i Lettland fick erbjudande att börja spela i AFC akademi. En av dem var min son. Och efter sex månader flyttade jag hit.

I AFC var han dels tränare för några av klubbens akademilag, dels målvaktstränare för klubbens herrlag, som bland annat har spelat i Allsvenskan.

2022 kom Dima till NSK som målvaktstränare. Hilma har själv haft Dima som tränare nu i över ett år och är väldigt glad över att få specialiserad målvaktsträning.

— Ens vanliga lagträningar var anpassade för utespelare. Jag fick enbart vara målvakt i slutet av träningen när vi spelade match.

— Det är det som är kul med att Dima är på våra träningar. För då kör vi separat målvaktsträning och sen kanske en avslutsövning eller matchspel med laget. Då får man det bästa av båda världarna, säger Hilma.

Hilma under match

Foto: Adam Ellertam och Camilla Isaksson

Ett insläppt mål i division 5
Förra året släppte hon bara in ett mål när hon stod målvakt i damlaget. 

— Vissa matcher kunde vi vinna 10-0 och jag nuddade knappt bollen. Det var kul att vinna, men man var kanske inte lika taggad som man är nu i division 4, säger Hilma. 

En gång när hon fick vara mer delaktig och hade den avgörande rollen var i finalen på McDonalds-cup 2021 i Västerås. Finalen gick till ett straffdrama.

— Det var ett bra lag vi mötte. De satte sina första straffar. Sen sköt de en straff över och den sista straffen räddade jag.

— Jag blev jätteglad - alla lagkamrater sprang mot en. Det var jättekul!

Dima är nöjd med den satsningen han ser på målvakterna i NSK. 

— Efter ett år i NSK kan jag se att de som har tränat under året har utvecklats väldigt mycket, trots att de kanske inte hade grunden innan. Det är roligt!


Fredag 9 juni, 19:00-20:30 på Haga BP arrangerar NSK en “Målvaktsfest” för att uppmärksamma och ge alla chansen att testa på målvaktens roll.

Under kvällen kommer det finnas olika spel och aktiviteter som är speciellt anpassade för målvakter, med fokus på att ha kul och samtidigt lära sig mer om målvaktsträning.

Så ta med dig din boll och handskar och kom och var med på Målvaktsfest. Om du inte har tillgång till utrustning, så har vi att låna ut. Vi ses där!

Föregående
Föregående

Innermittfältarna inför damlagets publikmatch

Nästa
Nästa

Tack Martin!