Nu startar fjärde terminen av NSK:s träningar för barn och familjer som flytt kriget i Ukraina

När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 var det för NSK en självklarhet att hjälpa till på sitt sätt, genom idrott. Därför började klubben med öppna, gratis fotbollsträningar för alla barn och unga från Ukraina. Nu återstartar NSK träningarna, och alla som vill välkomnas att fortsätta spela med NSK:s ordinarie lag.

Bara någon månad efter kriget bröt ut initierades träningarna. Konceptet var att alla som vill, varje vecka, skulle ha möjligheten att samlas för att spela fotboll och umgås. Träningarna blev snabbt en samlingsplats. Barnen och föräldrarna fick möjligheten att tänka på något annat vilket betydde mycket, något man kunde se i energin och glädjen barnen hade under träningarna. 

Utöver att verka som samlingsplats så finns ett integrationssyfte. Alla som vill kan börja i klubbens ordinarie verksamhet utan att betala träningsavgift. Precis som för alla spelare som är en del av klubbens integrationsarbete. Under 2022 började närmare 50 spelare från Ukraina i klubben.

Träningarna är som en paus och en fristad, hos oss spelar vi fotboll
— Mia Sjöström, integrationssamordnare i NSK

Träningarna fick medial uppmärksamhet. Under förra våren besökte SVT nyheter en träning och gjorde ett reportage där man bland annat får höra 14-åriga Illia och hans mamma berättade hur värdefullt detta sammanhang är för dem. Klicka här för att se reportaget.

Här får de chansen att träffa nya kompisar
— Natalia, mamma till deltagare

Träningarna fortsatte under hösten, och vid den tiden samarbetade NSK med Röda Korset för att erbjuda språkcafé för spelarnas föräldrar. Medan barnen ägnade sig åt fotbollsträning hade föräldrarna möjlighet att öva på svenska och träffa andra föräldrar i samma situation.

Träningarna har även fått politisk uppmärksamhet. Inför förra höstens val besökte dåvarande Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) och Alexander Ojanne (S) träningarna. Något som visar den kraft idrotten har för att skapa integration.

NSK vill tacka alla som har hjälpt till, samarbetat och stöttat vårt integrationsarbete. Utan er vore inte det här möjligt.


Träningarna är varje onsdag 16:30-17:30 på Matteus bollplan. Vi är där oavsett väder fram till höstlovet. Sprid gärna informationen och varmt välkomna förbi och var med!

Föregående
Föregående

Tränarnas tankar inför slutet av säsongen

Nästa
Nästa

Sportchefen om sommarlägret i innebandy och visionen framåt