NSK:s yngsta fotbollsspelare avslutar säsongen med glädje och lek

Nästa vecka är det avslutningar för klubbens yngsta fotbollsspelare. NSK:s miniboll och knatteskola har under utomhusperioden samlat drygt 750 barn för att ha kul och samtidigt lära sig ett och annat fotbollsknep. Vi har intervjuat Carl Hamnesjö, fotbollsutvecklare flick/pojk 3-9 år, om hur verksamheten ser ut för våra yngsta fotbollsspelare och deras ledare. 

Carl under knatteträning.

Mellan april och oktober har NSK haft 326 deltagare i miniboll och 428 i knatteskolan. Miniboll är för barn mellan 3-4 år och knatteskolan 5-6. 
– Under miniboll varvas lek med bollövningar. Träningarna är anpassade till dig och bollen, inga moment där man blir av med den, säger Carl och fortsätter:
– Knatte är mer boll och uppbyggd som en vanlig fotbollsträning. Men det är fortfarande alla med sin boll med mycket bolltouch. Här kan vi lägga till motståndare, som 1v1. Sedan avslutar vi alltid med en lek. 

Det finns ett rykte om att spelarna får donuts på avslutningarna, stämmer det?
– Det har varit populärt de senaste avslutningarna. Vi får se vad Elias som är ansvarig för allt det praktiska kan gräva fram. Ska tilläggas att övriga kansliarbetare brukar lägga ett varmt ord om dem. 

Knatteträning.

Ledarsida med fokus på jämställdhet och integration.

Av ledarna i klubbens knatteskola är drygt 60% tjejer. 
– Bland tränare överlag så brukar de flesta vara män eller pojkar, säger Carl och fortsätter:
– Våra ledare är ofta yngre tjejer och killar. Många av dem spelar eller har spelat i klubben. Exempelvis har vi ett gäng som spelar i damlaget.

För många är träningarna ett första steg i tränarkarriären.
– En hel del av våra ledare jobbar sig uppåt. Vi har ett gäng ledare som har gått från knatteskolan till att träna äldre lag, vilket är jättekul.

Finns det en koppling till klubbens integrationsarbete? 
– Just nu är ungefär 20% av ledarna kopplade till vårt integrationsarbete. Antingen att de har varit eller är spelare hos oss. Det kan också vara personer vi kommit i kontakt med genom integrationsarbetet. 
– Och det känns jättebra. Förutom att vi vill leda en verksamhet för våra yngsta barn är ett syfte att ge ungdomarna chansen att ta ansvar i ett jobb, få en inkomst och en första kontakt med arbetsmarknaden, säger Carl.

Vad händer nu efter avslutningarna, startar inomhussäsongen?
– Nu är det fritt fram att anmäla sig. Vi har träningar både inomhus men även utomhus.

Kommer donuts då också?
— Kanske, det får vi se…


För att anmäla sig till knatteskolan (födda 2017-18), klicka här!

För att anmäla sig till miniboll (födda 2019-20), klicka här!

Föregående
Föregående

Nominera NSK-ledare till Götsénstipendiet 2023

Nästa
Nästa

Positiva känslor inför bordtennisens seriespel