NSK:s sommarläger i fotboll samlar hundratals barn och unga!

NSK arrangerar årligen sommarläger i fotboll som lockar hundratals barn och unga. I år har det satsats på en jämställd ledarsida och särskilda inslag för att främja flickors deltagande. Jacob Stephen Kallin, arrangemangsansvarig i NSK, berättar om satsningarna, lägrets omfattning och mycket mer.

Årets sommarläger spelas på fyra fotbollsplaner: Bellevue BP, Haga BP, Östermalms IP och Stadshagens IP. Totalt har dessa tre veckor haft 326 unika deltagare, något Jacob är nöjd med. 

— Ett tecken att vi gör något bra och attraherar barn som vill vara med,  säger Jacob och fortsätter:

— Av de 326 deltagarna är många med vid flera veckor, vilket är jättekul.

Flickcampet vecka 25 på Stadshagens IP.

Satsning på jämställdhet

I år har NSK gjort satsningar på ledarsidan med målsättningen att ha lika många manliga som kvinnliga ledare på sommarlovslägret.

— En positiv utveckling för oss. Vi är däremot inte riktigt 50/50 än. Men vi har fördubblat antalet kvinnliga ledare från förra året vilket är ett steg i rätt riktning. 

Att ha lika många kvinnliga ledare som manliga under sommarlägret har flera fördelar enligt Jacob.

— Våra ledare är viktiga förebilder och visar för våra flickor att det är möjligt att utvecklas inom fotbollen. Flera av våra kvinnliga tränare spelar också i damlaget. Förhoppningsvis kan detta inspirera fler tjejer att delta i vår verksamhet.

Vecka 25 arrangerade NSK även ett flickcamp. 

— När vi kör blandade grupper är det oftast fler killar med. Därför är flickcampet viktigt så att de känner att det görs satsningar och att de kan se att det finns fler tjejer som spelar i klubben, säger Jacob

Camp på Östermalms IP.

Särskilda aktiviteter

Under sommarlovslägret erbjuds alla chansen att målvaktsträna med klubbens målvaktstränare Dima. För de äldre deltagarna innebär detta mer fokus på att förbättra målvaktstekniken, medan de yngre får möjlighet att träna grundläggande koordination.

— Dima skapar en rolig och lekfull miljö där alla får chansen att delta och prova på att vara målvakt, säger Jacob.

En annan aktivitet som NSK ska introducera till de två återstående lägren i augusti är "normbollen". Det är en kortlek med frågor och påståenden som syftar till att skapa diskussioner kring normer och jämställdhetsfrågor inom idrotten. Ledarna ansvarar för att leda dessa diskussioner och presentera frågorna. 

— Målet är att utveckla spelarna som människor och främja meningsfulla diskussioner oavsett ålder, säger Jacob och fortsätter:

— Frågorna är utformade för att uppmuntra reflektion kring normer inom idrotten och har inga rätt eller felsvar.

Avslutningsvis vill Jacob och NSK ge en stor eloge till alla fantastiska ledare, då lägret inte skulle fungera utan deras engagemang och arbete.

Föregående
Föregående

NSK:s öppna sommarträningar i Vasaparken är i full gång!

Nästa
Nästa

NSK:s nya klubbchef: Jan-Eric Lien