NSK och Kista SC:s samarbete: Fotboll som verktyg för integration

Fotboll är ett verktyg med potential att skapa integration. Därför har Norrtulls Sportklubb tillsammans med Kista SC dragit igång ett treårigt samarbete för att öka förståelsen och motverka fördomar mellan barn, föräldrar och ledare i inner- och ytterstaden. Nu har vi haft våra första gemensamma träningsdagar för året.

När lag enbart möts i tävlingsmoment finns risken att fördomar mellan spelarna snarare ökar än minskar. För att motverka detta har NSK tillsammans med Kista SC skapat ett projekt med syfte att öka förståelsen och motverka fördomar mellan barn, föräldrar och ledare, i inner- och ytterstaden med fotboll som verktyg. Över en period på tre år kommer barn från respektive klubb att ses återkommande med förhoppning om att skapa nya vänskapsband. 

– Barnen som genomför projektets första år är 10 år gamla, både tjejer och killar. Nu har både tjej- respektive killgruppen haft sin första träningsdag med Kista SC med NSK som värd, säger NSKs Henrik Axelsson, som planerat och lett träningsdagarna.

Träningsdagarna har ägt rum på Haga BP, en av NSKs lokala planer i Vasastan. En träningsdag innehåller bland annat teambuildingaktiviteter, fotbollsträning och workshops om värdegrund.

– Under en träningsdag så delas barnen in i mindre grupper om 3-4 NSK-spelare tillsammans med 3-4 Kista SC-spelare. Därigenom ges barnen chansen och forumet att kunna skapa nya vänskapsband, klubbarna emellan. Ett genomgående tema under dagarna är att istället för att spela mot varandra, så spelar vi med varandra, säger Henrik Axelsson.


Under året kommer tioåringarna att ses på gemensamma träningsdagar vid fem tillfällen. Två gånger med NSK som värd, två gånger med Kista SC som värd och året avslutas med en träningsdag på Bosön. År två och tre kommer barnen, föräldrar och ledare att ha fortsatt utbyte.

– Vi hoppas att nya vänskapsband skapas eftersom barnen, föräldrarna och deras ledare kommer att ses återkommande under flera år. Vi hoppas också att vi alla får större kunskap om och större förståelse för medmänniskor i inner-respektive ytterstaden, säger han. 

Efter projektet hoppas NSK och Kista SC ha skapat en framgångsrik samarbetsmodell som andra idrottsföreningar runt om i Sverige kan ta del av och implementera i sin verksamhet.

Tack till Gålöstiftelsen och RF-SISU som möjliggör projektet!

Föregående
Föregående

Möt Elias: En av NSK:s första integrationsspelare

Nästa
Nästa

Årsmöteshandlingarna 2024